Hier vind je extra informatie over wat CAD precies inhoudt, wat CAD-CAM koppeling is en extra informatie over 3D-printen. Je hebt deze informatie niet direct nodig om de opdracht goed uit te kunnen voeren, maar vind je het leuk om hier meer over te lezen scroll dan vooral verder. Je kunt uiteraard zelf ook informatie opzoeken op internet.

CAD was oorspronkelijk de afkorting van Computer-Aided Drafting, ofwel met behulp van de computer tekenen. In de loop van de tijd kregen computers en software steeds meer mogelijkheden en daarom staat CAD tegenwoordig voor Computer-Aided Design, ofwel met behulp van de computer ontwerpen.

  • De eerste versies van CAD-software konden alleen in 2D (2 dimensies, ofwel plat) tekenen. Om een goed overzicht van het ontwerp te tekenen was het dus nodig om de voor-, zij- en bovenkant apart te tekenen. We noemen dit ook wel aanzichten. De persoon die het ontwerp moest gaan maken moest daardoor nog goed nadenken over wat het uiteindelijke resultaat ging worden. Een ander nadeel is dat, wanneer het ontwerp aangepast moest worden, alle aanzichten gewijzigd of gecontroleerd moesten worden. Hieronder staat een voorbeeld van een 2D CAD-tekening:

  • Latere versies van CAD-software kunnen in 3D (3 dimensies: links/rechts, voor/achter en onder/boven) tekenen. Hiermee wordt er direct het eindresultaat getekend. Toch worden ook van deze ontwerpen nog vaak aparte aanzichten gemaakt om fabrikanten een beter overzicht van bijvoorbeeld de afmetingen te geven. Het voordeel is wel dat, wanneer het ontwerp aangepast wordt, deze aanzichten automatisch aangepast worden. Hieronder staat een voorbeeld van een 3D CAD-tekening:

  • De laatste versies van CAD-software kunnen veel meer dan alleen maar tekenen. In het ontwerp kan worden aangegeven welke ventilatie er in een gebouw komt, of het programma kan uitrekenen hoe dik een stalen balk moet zijn etc. Op deze manier kan er in één document een compleet gebouw of zelfs een hele wijk ontworpen worden! Deze manier van ontwerpen noemen we ook wel BIM: Building Information Model. Hieronder staat een voorbeeld van een BIM-model:

Dit was de extra informatie over ‘Wat is CAD’. Scroll omhoog om ook de tabbladen over ‘Wat is CAD-CAM koppeling’ en ‘Wat is 3D printen’ te lezen.

Wil je verder met de opdracht: klik dan in het menu waar je gebleven was of

Ga terug

CAD-CAM koppeling is de combinatie van CAD (Computer-Aided Design) met CAM: Computer-Aided Manufacturing. Hierbij wordt een CAD tekening in een speciale machine geladen die dit ontwerp vervolgens gaat maken.

  • Eén van de eerste vormen van een CAM-proces was CNC, ofwel Computer Numeric Control. De eerste versies van deze machines konden nog geen tekening lezen, maar moesten door speciale programmeurs ingesteld worden op afmetingen en bewerkingen. Deze machines zijn steeds geavanceerder geworden en tegenwoordig kan er direct een tekening van scherm naar machine gestuurd worden, zonder tussenkomst van een programmeur. Hieronder zie je een voorbeeld van een CNC machine die met een een waterstraal zelfs staal kan snijden:
  • Een latere toepassing van CAD-CAM koppeling is de moderne 3D-printer, hierover vind je op het volgende tabblad meer informatie

Dit was de extra informatie over ‘Wat is CAD-CAM koppeling’. Scroll omhoog om ook de tabbladen over ‘Wat is CAD’ en ‘Wat is 3D printen’ te lezen.

Ga terug

Algemeen 3D printen is een techniek waarbij een ‘printer’ op basis van een CAD tekening het uiteindelijke product print door het lijmen, uitharden of stapelen van materialen. Afhankelijk van de kwaliteit van de printer kan het resultaat variëren van een hele kleine elektronische chip, vervangende kunststof botten of zelfs complete bruggen en huizen.

Techniek Eén van de meeste gebruikte technieken is Selective Laser Sintering (SLS). Hierbij legt de printer steeds een laag poeder neer, die door de laser op de juiste plaatsen gesmolten wordt. Het losse poeder wordt tot het einde van het printproces gebruikt om de geprinte onderdelen te ondersteunen en wordt daarna verwijderd. Eén van de voordelen van deze techniek is dat er meerdere kleuren en materialen gekozen kunnen worden.

Voorwaarden Waar moet je aan denken bij het maken van een ontwerp dat ook 3D geprint moet kunnen worden?

  • Allereerst moet je op de wanddikte letten. Om het model stevig genoeg te maken mag de wanddikte niet dunner zijn dan 1mm.
  • Afhankelijk van de kwaliteit van de te gebruiken printer mogen de details niet te klein zijn. Hou hiervoor een minimale breedte van 0,25mm aan en een minimale hoogte van 0,60mm.
  • Verder is het aan te bevelen om je model hol te maken met één (beter nog 2) gaten erin. Hierdoor is er een kleinere kans op verkleuren en vervormen van het materiaal en het niet-gestolde poeder kan achteraf uit het model verwijderd worden.
  • Tenslotte, als je ontwerp bewegende onderdelen heeft, moet hier een opening tussen zitten om te voorkomen dat ze klem komen te zitten. De minimale afstand hiervoor is 0.50mm

Dit was de extra informatie over ‘Wat is 3D printen’. Scroll omhoog om ook de tabbladen over ‘Wat is CAD’ en ‘Wat is CAD-CAM koppeling’ te lezen.

Wil je verder met de opdracht: klik dan in het menu waar je gebleven was of

Ga terug